Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Philip K. Dick – The Three Stigmata of Palmer Eldritch Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Philip K. Dick – The Three Stigmata of Palmer Eldritch

Titel: The Three Stigmata of Palmer Eldritch
Författare: Philip K. Dick
Utgivningsår: 1965
Recenserad: 2006-12-27
Status:
I bokhyllan

Att skriva om The Three Stigmata of Palmer Eldritch är kanske den klurigaste recensionsrelaterade uppgiften jag ställts inför sedan jag startade den här sidan för lite drygt två och ett halvt år sedan. Det är svårt att veta var jag ska börja eller vad jag ska fokusera på och snudd på lika svårt att bestämma mig för vad jag tycker om boken ifråga. Jag ska dock göra mitt bästa, så får vi se var vi hamnar.

Världen handlingen utspelar sig i är vår egen, även om den inte är speciellt lik. FN dominerar världspolitiken och när jorden hotas av överhettnings- och överbefolkningsproblem, tvingar de människor att emigrera till i princip vilken stenklump som helst som är avlägset beboliga. På dessa sterila kolonier använder människorna en drog, Can-D, som förflyttar dem från deras hopplösa vardag, tillbaka till en Barbie och Ken-liknande verklighet på jorden, fylld av kapitalismens uttryck för framgång och lycka.

Huvudpersonen heter Barney Mayerson och är en man med förmågan att uppfatta framtiden, vilket används av ett stort företag för att förutse vilka marknader som kommer att vara lukrativa samt vilka varor som kan tänkas vara gångbara den närmaste framtiden. Företaget han arbetar för råkar också vara det som ligger bakom den illegala spridningen av Can-D. Intrigen inleds med att Barney bedömer en uppsättning keramiskt hantverk som icke-lönsamt, även om han tycks göra det mer på grund av att han vet att de är tillverkade av hans ex-hustru som han ännu inte kommit över. Därifrån går det raskt åt pipan när han får en uppmaning av FN att emigrera.

Efter en lång resa till och från Proxima Centauri, återvänder affärsmannen Palmer Eldritch och börjar sprida en ny, konkurrerande drog med namnet Chew-Z. Dess solgan är: ”God promises eternal life. We can deliver it.” Men ingen vet egentligen vad det är för drog eller var den kommer ifrån. Och är det verkligen Palmer Eldritch som kommit tillbaka från stjärnorna? Mayerson och hans arbetsgivare kastas in ett surrealistiskt spel där insatserna visar sig vara långt högre än någon anat.

The Three Stigmata of Palmer Eldritch är verkligen surrealistisk, även relativt andra romaner av författaren. Blandningen av att kunna se in i framtiden, uppleva andra platser via droger och virtuella verkligheter gör att man som läsare nästan aldrig vet vad som är verkligt och vad som är en illusion. Genom alla dessa tre dyker Palmer Eldritch upp som ett slags gemensam nämnare. Det är till detta bokens titel refererar, och det måste vara en av de underilgaste och bästa boktitlarna någonsin. Det märkliga är att trots att det känns otroligt förvirrande att läsa, fungerar det ändå bra.

Boken tar också upp en del intressanta teman, som relationen mellan religiösa och droginducerade upplevelser. Religion är ett tema som dyker upp på flera sätt, även om det är svårt att ta upp här utan att förstöra för framtida läsare. I vanlig Philip K. Dick-anda är förstås karaktärerna minsta halva nöjet och hade det inte varit för att man erbjuds en så pass förstklassig möjlighet att kliva in i äventyret via framförallt Mayerson hade boken bara varit dålig.

Istället har jag svårt för att bestämma mig om boken är surrealistisk, obegriplig, genialisk eller alla tre. Boken verkar vara en av Dicks mest prisade, både av kritiker och av läsare, men det påverkar förstås inte min uppfattning om boken. Egentligen skulle jag vilja läsa om den för att kunna sätta ett rättvist betyg, men till dess får The Three Stigmata of Palmer Eldritch fyra och en halv snigel.

Tags: ,