Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Philip K. Dick – Do androids dream of electric sheep? Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Philip K. Dick – Do androids dream of electric sheep?

Titel: Do androids dream of electric sheep?
Författare: Philip K. Dick
Utgivningsår: 1968 (2001)
Recenserad: 2004-04-14
Status: I bokhyllan

Detta är boken som filmen Blade Runner bygger på och den är skriven under sextiotalet. Jag kom i kontakt med den via just filmen som jag uppskattade mycket och det var pappa som sade att den byggde på en bok. Han hittade den dock inte bland alla gamla böcker, men han kom ihåg titeln och författaren. Sedan låg den i glömska i några år tills jag av en slump hittade en uppläst version av den. Efter att ha lyssnat på den, köpte jag boken och läste den och här kommer mina tankar kring den.

För det första är det en bok som väcker väldigt mycket tankar hos mig. Stilen är inte alltför komplicerad och även om handlingen har sina intressanta intriger och tvister, är det för innehållets skull jag läser den här boken och gärna kan tänka mig att läsa den igen. Handlingen utspelar sig 1992, men på sextiotalet liksom nu, förblir handlingen i framtiden. I fokus finns prisjägaren Rick Deckard, vars jobb är att spåra upp och eliminera förrymda androider, det vill säga humanoida robotar. Den senaste androidmodellen innebär dock en hel del problem, eftersom den är nästan omöjligt att skilja från en riktig människa annat än med avancerade tester. När androiderna blir intelligentare än delar av den degenererande mänskligheten, lyfts etiska frågor av episka proportioner fram. Kan en robot vara självmedveten? Är det ett vettigt samhälle då robotars intelligens överskrider människans? Vad gör människan unik om det är möjligt att skapa robotar så bra att de själva inte ens vet om att de är robotar? Kan man vara säker på någonting?

Mitt i denna osäkra malström står Deckard och tvivlar. Med hjälp av en sinnrik plan lyckas hans motståndare, tillverkarna av den nya modellen, få honom i en situation där han till slut dels tvivlar på sin egen härkomst, men också på de metoder och den etik som ligger till grund för det jobb han utför. Men han behöver pengarna för att köpa ett djur. Det är härifrån titeln kommer, för den enskilt största skillnaden på människor och androider är att androiderna saknar empati. Ett levande djur är, förutom en statussymbol, även ett bevis på att ägaren kan känna empati, för annars trivs inte djuret och det dör.

Bokens upplösning är spännande och det slut den leder fram till är öppet och går att tolka på många sätt. Författarens persongalleri är intressant och presenterat på ett mycket bra och levande sätt och han lyckas fånga vardagskänslan i en framtid väldigt olik den nutid vi lever i. När jag till slut slår ihop boken och ställer tillbaka den i bokhyllan kan jag sammanfatta mina känslor med ett enda ord: förundran.

Tags: , ,