Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Gabriel García Márquez – Hundra år av ensamhet Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Gabriel García Márquez – Hundra år av ensamhet

Titel: Hundra år av ensamhet
Originalets titel: Cien años de soledad
Författare: Gabriel García Márquez
Översättare: Karin Alin
Utgivningsår: 1967
Recenserad: 2007-01-23
Status:
N/A

Jag fick den här boken rekommenderad av Yassilus, som menar att det är en av de bästa böcker som har skrivits. Så långt är jag inte villig att gå, men det är ingen tvekan om att Hundra år av ensamhet är riktigt bra. Boken handlar om släkten Buendias öde i den Colombianska byn Maconda. Som titeln skvallrar om, handlar det om en hundraårig krönika med växlande fokus från generation till generation. Tydligen är berättelsen också en metafor för regionens historia, men mina kunskaper om sydamerikansk historia är alltför bristfälliga för att jag ska kunna tillgodo göra mig den delen.

Boken är skriven på det bästa och mest intressanta sätt jag någonsin stött på, möjligen med undantag för Fight Club. Det är målande och nyttjar sig av liknelser som lyckas vara effektiva samtidigt som de är magiskt nyskapande och fantastiska. Själva innehållet är också det exceptionellt på många sätt. På ett sätt är boken mycket realistisk, men samtidigt känns det inte alls konstigt med zigenare med flygande mattor och människor som lever alldeles för länge. På så sätt har författaren verkligen lyckats.

Den enda invändningen jag har mot boken är att den inte hänger ihop överhuvudtaget. Visst finns det länkar mellan personerna och platserna, men rent berättarmässigt finns det inte mycket samband. Det är synd eftersom boken på alla andra sätt är fantastisk. Dock sätter jag bara femmor på böcker jag inte kunde föreställa mig hur de kunde skrivas bättre och i det här fallet kan jag faktiskt det. Därför får det bli fyra och en halv snigel till Gabriel García Márquez, men den halva snigeln är vansinnigt stark.

Tags: , , ,

 1. Yassilus’s avatar

  Ja, jag är länkad till, men jag passar även på att skicka min recension:
  http://yasylum.theyard.org/?p=186

  Kul att du gillade den, för övrigt.

  Reply

 2. Martin’s avatar

  Jag har nog ändrat mig för övrigt. Det är den bästa bok som skrivits, inte bara en av de bästa. :)

  Reply

 3. kalle’s avatar

  Tjena, surfade in här efter att själv nyss ha läst klart boken. Är fascinerad över hur folk kan tycka så mycket om den. Efter att ha hört så mycket gott om boken är jag klart besviken på den. Jag rycktes aldrig med i historien, kände bara likgiltighet inför de otaliga karaktärernas öden och insåg någonstans på sidan 75 att boken aldrig skulle utvecklas och bli bättre, såsom böcker ofta blir annars ju längre man läser. Av allt det som händer i storyn känner man att ingenting egentligen spelar någon roll. Så mitt betyg på den här boken blir snarare en svag tvåa av fem.

  Reply

 4. Olle Linge’s avatar

  To each his own, antar jag. Det framgår väl ganska tydligt varför jag gillar boken, även om jag inte vet om det är representativt.

  Reply