Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · William Gibson – Virtual Light Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

William Gibson – Virtual Light

Titel: Virtual Light
Författare: William Gibson
Utgivningsår: 1993
Recenserad: 2007-01-24
Status:
N/A

Anledningen till att jag läste Virtual Light är egentligen rätt slumpartad. I helgen hjälpte jag Caroline och Hannes att flytta och bland annat flyttades det kassar med böcker. Överst i en av dessa låg William Gibsons bok Virtual Light. Jag har alltid gillat Gibson och det inspirerade mig att få tag på boken själv.

Virtual Light är den första boken i en ganska löst sammanhängande trilogi, följd av Idoru och Al Tomorrows Parties. Jag har sedan tidigare läst Idoru och jag måste säga att böckerna är lite väl lika varandra. Vi får följa ex-polisen Rydell och kuriren Chevette i ett från början ganska splittrat pussel, som dock läggs ihop till en fin helhet efter en stund. Chevette stjäl, utan att riktigt veta varför, ett föremål under ett arbetspass. Det visar sig snart att ganska många och mäktiga personer är ute efter de märkliga solglasögon hon tagit och på ett hisnande osannolikt sätt, förs Chevette och Rydell samman.

Gibson är ju känd som cyberpunkens fader, men det är inte alls därför jag gillar honom. Istället är det för att han är väldigt duktig på att beskriva karaktärer och det vardagliga (nåväl) live i ett samhälle ganska olikt vårt eget. Det handlar om små detaljer, dialog och mycket annat, men lyckas bra gör han i varje fall. Intrigen är betydligt svagare, även om den kryddas av rätt intressanta platser.

Det är nu ganska många år sedan jag läste Idoru (som alltså är uppföljaren till den här), men mitt intryck av den här boken är betydligt bättre. Egentligen tycker jag nog att det allra bästa att börja läsa Gibsons andra trilogi (den med Neuromancer, Count Zero och Mona Lisa Overdrive). Gillar man Gibson rekommenderar jag att även kika på Virtual Light, men det är inget jag rekommenderar till er som inte stött på honom tidigare.

Tags: , , , ,

 1. thark’s avatar

  Egentligen tycker jag nog att det är bättre att börja läsa Gibsons andra trilogi

  Andra? Första. :-)

  Reply

 2. Snigel’s avatar

  Jag menar förstås den andra som i “the other” :)

  Reply

 3. Caroline’s avatar

  Jag noterar att vi gett den samma betyg (även om våra skalor är lite olika, så riktigt samma sak är det ju inte). Även om vi har lite olika sätt att uppskatta boken på så verkar vi i slutändan ha kommit fram till samma sak, och sånt är ju lite roligt.

  Kul att du fann flyttandet inspirerande, förresten. ;)

  Reply