Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Anthony Burgess – A Clockwork Orange Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Anthony Burgess – A Clockwork Orange

Titel: A Clockwork Orange
Författare: Anthony Burgess
Utgivningsår: 1962
Recenserad: 2007-01-27
Status:
N/A

Första sidan av A Clockwork Orange gav mig lite av en chock. Tänk er cockney blandat med ryssinspirerad slang. Resultatet är tämligen svårbegripligt. Det går dock fenomenalt fort att komma in i stilen, även utan att hela tiden använda ordlistan längst bak. En del verkar tycka att det här är ett hinder för att läsa boken, men så länge man har någorlunda koll på engelska tror jag inte att det är ett problem. Orden förkommer dessutom i en kontext när det nästan alltid är uppenbart vad de betyder.

Boken består av Alex berättelse om sitt eget liv, hur han och hans gäng misshandlar, rånar och våldtar. Till sist förråder de honom och han blir gripen och dömd till fjorton års fängelse. Även om själva handlingen är gripande och intressant i sig, finns det så mycket annat som gör den här boken bra. Huvudtemat är det goda och det onda. Kan man vara god om man inte har valet att vara ond, eller krävs det valfrihet för att ordet god ska ha någon innebörd? Utan att kännas övertydligt eller moraliserande, belyses denna fråga på ett sådant sätt att allting faller sig bra in i berättelsen i övrigt. Intrigen hänger väl ihop och det finns mycket lite i boken som är överflödigt eller egentligen inte hade behövts. Något sådant är det få författare som klarar av, en eloge till Burgess för det.

Stämningen är också en bidragande orsak till att jag gillar A Clockwork Orange skarpt. Burgess har verkligen lyckats förmedla känslan av att vara femton i en storstad i en värld vi inte vet så mycket om (det är någon form av underlig parallellhistoria, men det är egentligen inte så viktigt). Språket som används är förstås en starkt bidragande orsak. Jag försökte hålla utkik efter bra exempel på hur det används och här kommer det vinnande förslaget:

”O my brothers, to viddy. That is to say, she had real horrorshow groodies all of which you could like viddy, she having on platties which came down down down off her pletchoes. And her nogas were like Bog in His Heaven, and she walked like to make you groan in your keeshkas, and yet her litso was a sweet smiling young like innocent litso.”

Precis som jag redan påpekat, lär man sig jargongen nästan med en gång och förutom kanske första kapitlet är det bara ett stort plus och en enorm stämningsskapare.

Sammanfattningsvis är A Clockwork Orange otroligt bra och kan läsas med behållning av de flesta. Kombinationen av att boken innehåller intressanta tankar, är välskriven och verkligen sätter spår i medvetandet långt efter att man lagt den ifrån sig, gör att jag efter en stunds tvekande ändå ger den fem sniglar.

Tags: , , ,

 1. Martin Ackerfors’s avatar

  Åh, coolio, något annat jag måste läsa då, som om jag inte redan hade tillräckligt… Skit också. :)

  Reply

 2. Martin Ackerfors’s avatar

  Haha, såg för övrigt denna klockrena recension av boken på Adlibris: “En mycket kort bok framtvingad efter filmen. Känns krystad, se filmen istället.” – Mea, avd. Personen med kollen.

  Reply

 3. Snigel’s avatar

  Angåend böcker som framtvingas i efterhand, har du sett att Sagan om ringen har kommit ut som bok?

  Reply

 4. Caroline’s avatar

  Och de var jäkligt snabba med att göra en bok av Eragon också. Nästan så snabba att den kom innan filmen. ;)

  Reply

 5. Hällzon’s avatar

  Och Passion of The Christ ska vi ju bara inte tala om…

  (A Clockwork Orange är bra både som bok och film, för övrigt.)

  Reply