Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Albert Camus – Främlingen Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Albert Camus – Främlingen

Titel: Främlingen
Författare: Albert Camus
Utgivningsår: 1942
Recenserad: 2007-01-29
Status:
N/A

Albert Camus författarskap var för mig okänt innan jag läste Främlingen, även om jag förstås känner till honom som person. Främlingen handlar om en man vars mor precis har dött när boken inleds. Han är underligt likgiltig inför det inträffade, vilket gäller hans beteende genom hela boken. Han dras in i en väns (om han nu kan ha vänner) vendetta mot några araber, vilket till sist leder honom till att begå mord.

Det centrala i romanen är Camus tankar om att människor aldrig kan förstå sin omgivning eftersom det inte finns något bakomliggande mönster att upptäcka. Istället lever huvudpersonen i ett slags ifrånkopplat, oreflekterande vakuum och sugs bara med i handlingen. Han ansätts från olika håll och gång på gång förfäras hans omgivning av hans likgiltighet inför sitt eget och andras öden. Om alla ska dö, spelar det väl ingen roll när man gör det och på vilket sätt.

Främlingen är en välskriven bok som på ett bra sätt presenterar det (jag tror att) författaren vill ha sagt. Dock känner jag inte att boken i övrigt inspirerar mig eller får mig att tänka vidare, vilket är ett måste för att en bok som den här ska bli riktigt bra. Jag vill dock ändå ge den tre och en halv snigel eftersom den ändå är välskriven, innehåller förhållandevis intressanta karaktärer och har en mening som jag kan koppla till saker utanför bokens pärmar.

Tags: ,

 1. Kalle’s avatar

  Ah, Camus, min sötnos! Läs “Myten om Sisyfos”!

  Reply

 2. Olle Linge’s avatar

  Det är noterat. Du har inte lust att försöka sälja den med en mening eller två? Jag har lite andra böcker som står på kö. :)

  Reply

 3. Kalle’s avatar

  Ah… tja, det är en filosofisk essä, skriven med ett litterärt språk, väldigt suggestivt. Camus gör upp med “existentialismen” och försöker besvara frågan: ställd inför insikten om tillvarons meningslöshet, bör vi (han) begå självmord? Det gör boken dramatisk: en slags filosofisk kamp på liv och död.

  Reply