Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Linux/Ubuntu Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Linux/Ubuntu

Av flera skäl har jag nu installerat Ubuntu på en annan dator för att testa om Linux är något för mig. Jag har haft två anledningar att inte köra Linux innan, men dessa båda har nu försvunnit av olika anledningar. Det ena är att jag nuförtiden är en användare och inte en mekare, varför Windows har varit trevligt hittills. Nu verkar dock Ubuntu vara så användarvänligt att det hittills tycks betydligt smidigare än Windows (det gick många gånger fortare och lättare att installera i alla fall).

Det andra skälet är att jag tidigare spelat en del nya spel, vilket är problematiskt med något annat än Windows. Nu har jag dock slutat med det och spelar mest gamla spel som lätt kan emuleras i Linux, så också det skälet har försvunnit.

Nu finns det egentligen bara fördelar med Linux, framförallt att det är gratis och open source och så vidare. Dessutom ser jag framför mig hur jag kommer att bli allt mindre sugen att använda Microsofts nyare produkter och det är nog en bra idé att prova ett nytt OS innan man känner sig tvingad att göra det.

När jag så fick tag på en begagnad dator (en Duron 1300 MHz, 256 ram) känns det givet att jag testar Linux på den. Är det någon av er som läser det här som sitter på 133 MHz SDRAM får ni väldigt gärna höra av er. Ubuntu flyter rätt bra, men 256 MB är ändå i minsta laget.

Jag har i alla fall fått det mesta att fungera nu, även om jag inte provat skrivare och scanner (vilket nog har störst potential att gå fel). Med en del hjälp lyckades jag också få Dvorak att fungera ordentligt, trots att jag inte kan hitta filer för den versionen jag kör. Eventuellt skriver jag ihop något om hur man gör utifall att någon annan skulle vilja byta.

Tags: , ,

  1. Hannes’s avatar

    Jag tror nog att du kommer bli riktigt nöjd. Särskilt när du börjar upptäcka fördelarna med att t.ex. hantera FTP/SSH-kopplingar som om det var vilken katalog som helst. Underlättar webbutveckling rätt rejält :)

    Reply