Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Ernest Hemingway – The Sun Also Rises Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Ernest Hemingway – The Sun Also Rises

Titel: The Sun Also Rises
Författare: Ernest Hemingway
Utgivningsår: 1926
Recenserad: 2007-02-13
Status:
N/A

The Sun Also Rises är den första romanen jag läser av Ernest Hemingway, även om jag stött på flera olika noveller av honom tidigare. Dessa fick mig att ha ganska höga förväntningar på den här romanen, vilket den tyvärr inte lyckades motsvara. Boken handlar om en grupp amerikaner (och en britt) i Paris. De är del av den generationen som blev förstörd av första världskriget och nu håller på att uppleva depressionens intåg. Egentligen lever de ett utsvävat liv som egentligen har ganska lite bekymmer utöver vad de skapar åt sig själva.

I ärlighetens namn har jag svårt att förstå varför den här boken anses bra. Visst är personskildringarna väldigt bra och Hemingway har också lyckats fånga stämningen i miljön på ett bra sätt, men utöver det finns det verkligen ingenting som fångar mitt intresse eller får mig att höja på ögonbrynen. Språket passar mig inte alls och jag skulle till och med kalla det för dåligt i vissa sammanhang. Allt detta hade kanske varit okej om de bra delarna hade varit superba, men det är de inte. De är bra eller mycket bra, men den lyftkraften boken får av dessa egenskaper är långt ifrån tillräckligt för att få hela ekipaget att lyfta.

Jag känner mig förvirrade efter The Sun Also Rises. Efter att ha kikat på vad andra säger om den, förstår jag fortfarande inte vari storheten ligger. Det märkliga är ju att jag har blivit riktigt imponerad av Hemingways språk i hans noveller, emedan jag här inte alls tycker om det. Nåja, min plan är att ändå läsa i alla fall en bok till av honom innan jag ger upp helt. Jag har The Old Man and the Sea i närheten, och det känns som en bok som är roligt att ha läst, om inte för allmänbildningens skull.

Tags: , ,

  1. Martin’s avatar

    Jag ska väl också läsa något Hemingway vad det lider, men det blir nog inte den här. Blir nog Den gamle och havet snarare. Gillar “…och havet”-titlar. :)

    Reply

  2. simon’s avatar

    jag hatar boken

    Reply