Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Jane Austen – Pride and Prejudice Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Jane Austen – Pride and Prejudice

Titel: Pride and Prejudice
Författare: Jane Austen
Utgivningsår: 1813
Recenserad: 2007-02-26
Status: N/A

Pride and Prejudice är en smått legendarisk bok som jag tror att de flesta hört talas om, även om de kanske inte har läst den själv. Den har filmatiserats och brukar anges som den första romantiska komedin i romanformat. Jag hoppas att ordet komedi inte är tänkt att läsas i dess populära betydelse, utan den klassiska, för är boken lyckas knappast vara rolig. Visserligen tyckte jag inte att den lyckades med särskilt mycket alls, men att reda ut det nu vore att springa händelserna i förväg.

Boken handlar om en familj med fem döttrar som ska giftas bort (deras chans att lyckas i livet) och första meningen på boken sammanfattar nog allting: ”It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife.” Det betyder förstås också att kvinnorna vill hitta mannan med den stora förmögenheten, fast inte riktigt, utan det är snarare deras moder som är spindeln i nätet och vill få sina döttrar bortgifta så snart och med så hög status som möjligt. Berättelsen är centrerad kring Elizabeth (och förstås även hennes systrar) och hennes skiftande inställning till de män hon kommer i kontakt med (framförallt den superbt skildrade Mr. Darcy).

Jag ska börja med det jag gillar. Pride and Prejudice är förstås satir över många saker: sociala koder, kvinnornas roll, familjeliv och olika instanser i samhället (till exempel entailment, en sorts arv som bara kan ägas från far till son). Författaren lyckas på ett övertygande sätt skildra dessa moment och få dem att framstå som fåniga, löjliga eller urbota korkade. Utöver detta är även karaktärerna välbeskrivna, även om jag egentligen bara finner Mr. Darcy (Elizabeths slutgiltiga kärlek) intressant. Dessa teman är också väl sammanvävda vilket gör att boken håller ihop väldigt bra.
Det finns tyvärr mycket jag inte tycker om i den här boken. Till att börja med är jag inte speciellt förtjust i böcker som syftar till att beskriva hur vanliga människor lever. De kan förstås vara bra om andra delar klaffar, men det gör de inte här. Intrigen är visserligen välstrukturerad och genomtänkt, men passar mig inte alls och inte heller känner jag mig lockad av miljön eller de personer som bebor den. Kort sagt finns det egentligen ingenting som får mig att vilja läsa vidare, bortsett från en del fyndiga formuleringar här och var. Dessutom är allt detta skrivet på ett för oss väldigt tungt och invecklat språk, vilket gör att det känns än mer meningslöst.

Även om jag inte har svårt att förstå hur andra kan skatta den här romanen så högt, gör jag det inte. Det troliga är väl att det har med den vanliga frågan att göra, det vill säga hur relevant jag känner att boken är för mig idag. De delar som är tidlösa i Pride and Prejudice är sådana jag inte är speciellt intresserade att läsa om när de presenteras på det här sättet. Hade det inte varit för satiren och personporträtten hade jag kunna ge Pride and Prejudice riktigt lågt betyg, men nu hjälper nämnda bitar upp betyget något. Romanen blev egentligen först njutbar efteråt, när jag reflekterade över innåhellet inför det seminarium vi hade. Tre sniglar till Jane Austen.

Tags: ,