Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · A Scanner Darkly Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

A Scanner Darkly

Titel: A Scanner Darkly
Regi: Richard Linklater
Manus: Philip K. Dick, Richard Linklater
År: 2006
Recenserad: 2007-02-28

Jag har dyrkat Philip K. Dick ett bra tag nu och brukar nämna honom som min favoritförfattare. Hans böcker har blivit film inte bara ett fåtal gånger, utan nu är det fler än vad som går att räkna på ena handens fingrar. Även om vissa av dessa har varit bra, har ingen av dem varit bra av samma anledning som förlagan varit det. Jag tycker om Bladerunner, men inte alls av samma anledning som jag gillar Do Androids Dream of Electric Sheep?, för att ta ett exempel. Samma sak kan sägas om flera andra filmatiseringar.

Därför känner jag mig lycklig efter att ha sett A Scanner Darkly, hur motsägelsefullt det än kan verka. Det är en film som verkligen fångar känslan och meningen i boken och den gör det inte lite halvdant, utan jag vågar påstå att det är en av de bästa filmatiseringar jag sett överhuvudtaget (nu menar jag alltså hur pass väl filmskaparen har fångat boken och överfört den till ett nytt medium, inte hur bra själva innehållet är).
A Scanner Darkly handlar om Bob Arctor (eller Fred som är hans kodnamn). Han arbetar som infiltratör åt polisen och lever själv bland de människor som är beroende av den nya drogen, Substance D, som håller på att lamslå världen. I hemlighet rapporterar han till polisen, men gör det på ett sådant sätt att inte ens de vet exakt vem han är. Polisen anar att något är på gång kring missbrukaren Bob Arctor och sätter Fred på att övervaka honom. Till en början ter sig situationen lika surrealistisk för Arctor som den gör för oss tittare, men eftersom Substance D förvrider och bryter ner sinnet, blir han alltmer förvirrad och simmar tillslut i en tillvaro där han inte längre vet vem han själv är.

Den här filmen är mycket mörk och är så gott som helt befriad från ljusglimtar. Svart humor förekommer överallt, men oftast sätter man skrattet i halsen. Philip K. Dicks starka sida har alltid varit karaktärerna, som här bidrar till den mörka stämningen samtidigt som de är mycket trovärdiga. Jag har inte varit missbrukare själv, men Dick var det under större delen av sitt liv och enligt andras utsago ska hans skildringar vara verkligheten trogen.

A Scanner Darkly är skapad på ett förhållandevis ovanligt sätt. Den är först inspelad som vilken film som helst och sedan har man tecknat ovanpå spelfilmen. Resultatet är av mycket hög kvalitet, även om vissa saker ibland ser konstiga ut, framförallt när kameran rör på sig och saker flyttar sig i förhållande till varandra. Jag skulle tro att detta beror på att vi inte är vana vid att se tecknad film uppträda på det viset och att det därför känns fel, men jag är inte säker. Karaktärernas ansiktsuttryck är dock det jag är mest imponerad av och det är inte mycket kommunikation som går förlorad jämfört med en vanlig film.

Innan filmen kom, var jag väldigt tveksam till om Keanu Reeves skulle klara av att göra en sådan roll. Han har alltid framstått som tämligen platt och Arctor är allt annat än det. Han gör dock rollen mycket bra och jag har egentligen ingenting att anmärka på. Detsamma gäller de övriga rollerna, men speciellt fokus på Donna (Winona Ryder) och Barris (Robert Downey Jr.). Alla passar bra in på de bilder jag har av dem från boken.

Avslutningsvis vill jag säga att jag är barnsligt nöjd med den här filmen. Ni som inte är lika förtjusta som jag i Philip K. Dick kanske ska ta min femma med en nypa salt, men jag kan inte ge den något annat. Jag gav inte boken fem, men jag tycker att filmen för fram vissa aspekter (framförallt slutet) bättre än boken och därmed motiverar det ett högre betyg. Det är sällan jag kan tänka mig att se om en film nästan direkt efter jag sett den första gången, men det här är ett av dessa tillfällen.

Tags: , , ,

  1. Martin’s avatar

    Nu har jag också sett filmen (en recension på Yasylum kommer i början av nästa vecka (har mycket köat)) och jag håller med dig i din recension, även om jag inte när samma avgudadyrkan till PKD som du gör. Tycker historien passar bättre som film än som bok i och med att det är rätt mycket visuellt och tempomässigt som man missar när man läser boken. Både filmen och boken är dock väldigt bra.

    Reply

  2. Snigel’s avatar

    Kul att du gillade den; jag ser fram emot recensionen!

    Reply