Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Charlotte Brontë – Jane Eyre Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Charlotte Brontë – Jane Eyre

Titel: Jane Eyre
Författare: Charlotte Brontë
Utgivningsår: 1847
Recenserad: 2007-03-02
Status: N/A

I den textkurs vi läser är tanken att vi ska jämföra Pride and Prejudice med Jane Eyre, då den första tillhör neoklassicismen och den andra är en av de tidigare romanerna i den romantiska eran. Precis som förväntat tycket jag om Jane Eyre mycket mer som bok, främst därför att jag sällan tycker att logik, exakthet och förnuft är något att sträva efter. Jane Eyre handlar om en ung flicka med samma namn, som växer upp hos Mrs. Reed som mer eller mindre mot sin vilja sörjer för flickan efter att båda hennes föräldrar dött. Genom romanen får vi följa Janes utveckling som person och den täcker ganska många år.

Det finns flera intressanta teman i Jane Eyre, framförallt tycker jag att det är snyggt hur författaren lyckats föra fram ett religiöst innehåll utan att det för den sakens skulle känns påtvingat. Även om jag kan tycka att anspråken på att boken skulle vara något slags feministiskt genombrott är lite överdrivna, är dock ändå detta något intressant i boken. Jane är en intressant karaktär och det är spännande och givande att följa hennes öden och äventyr. Jag gillar också språket mycket mer i den här boken jämfört med Pride and Prejudice (som visserligen var bra, men som helt enkelt inte passar mig på samma sätt): Romantikens beskrivningar med besjälad natur är också ett välkommet avbrott efter Jane Austen.

Dock måste jag påpeka att jag tycker att det går till överdrift många gånger. Beskrivningarna är för långa, samtalen för översvallande och så vidare. Det blir lite för mycket av det goda, skulle man kunna säga. På det hela taget gillar jag dock Jane Eyre betydligt mer än jag tyckt om många andra av de litterära ”mästerverken”. Den är värd fyra sniglar för en intressant huvudperson och för väl genomförda tematiska presentationer.

Tags: ,