Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Umberto Eco – Foucault’s Pendulum Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Umberto Eco – Foucault’s Pendulum

Titel: Foucault’s Pendulum
Originalets titel: Il pendolo di Foucault
Författare: Umberto Eco
Översättare: William Weaver
Utgivningsår: 1988
Recenserad: 2007-03-02
Status: N/A

Jag har fått Foucault’s Pendulum av Umberto Eco beskriven för mig som om det vore en intelligent version av The Da Vinci Code. Så här efteråt kan jag säga att det ligger lite i det påståendet, även om det inte alls håller fullt ut och låter betydligt mer elitistiskt än vad jag själv föredrar att vara i det här läget. Foucault’s Pendulum handlar om konspirationsteorier på ungefär samma område som Dan Browns bok (tempelriddarna, exempelvis), men gör det på ett helt annat sätt. Om jag ska hårdra det extremt, så kan Umberto Eco skriva böcker, men har inga idéer och med Dan Brown är det tvärtom. Nu är det väldigt elakt mot båda författarna, men jag tycker att i alla fall Dan Brown förtjänar det.

Huvudpersonen Casaubon arbetar på ett litet förlag och tillsammans med arbetskamraterna och vännerna Belbo och Diotallevi försöker de sälja böcker om bland annat det ockulta. De blir mer och mer intresserade av tempelriddarna och tillsammans hittar de på en storslagen plan där de använder all fantasi de har för att uppfinna världens mest omfattande konspirationsteori. Snart visar det sig dock att planen kanske inte bara existerar i deras fantasi och att de själva sitter på information som kan vara livsfarlig.

Jag gillar Foucault’s Pendulum, men den är samtidigt inte riktigt helt vad jag hade velat ha. Min önskan hade varit en bok som innehåller Dan Browns fantasieggande idéer, men författade av någon annan. Umberto Eco är som redan nämnts mycket bättre på att skriva böcker, men hans idéer räcker inte riktigt för att jag ska bli alldeles till mig. Istället lämnar boken känslan av att det skulle kunna ha varit så mycket bättre. Samtidigt känner jag att jag måste ge den ett bättre betyg än The Da Vinci Code, mest för att jag är rätt säker på att jag kommer att ha ett mer bestående intryck av den här och att det är mer än bara en tillfällig fantasiberg-och-dalbana. Fyra sniglar till Foucault’s Pendulum.

Tags: , , ,