Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Grave of the Fireflies Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Grave of the Fireflies

Titel: Grave of the Fireflies
Originalets titel: Hotaru no haka
Regi: Isao Takahata
Manus: Isao Takahata, Akiyuki Nosaka
År: 1988
Recenserad: 2007-03-10

Grave of the Fireflies är en mycket gripande film om en bror och en syster under slutskedet av andra världskriget. Striderna har vänt och allierade bombplan gör ständigt räder över japanska städer. Barnen förlorar sin mor i en av de enorma bränder som härjar efter anfallen mot storstäderna och eftersom deras pappa tjänstgör ombord på ett örlogsfartyg, får de klara sig på egen hand.

Stämningen i den här filmen sätts redan i första repliken, där huvudpersonen berättar vilket datum han dog på. Effekten blir förstås att vi som tittare vet att allt förmodligen kommer att gå åt helvete från början. Trots detta är det på något märkligt sätt fängslande att följa syskonens kamp för överlevnad. Detta beror nog i första hand på att berättelsen fokuserar så mycket på interaktionen mellan dem och att de är så pass bra skildrade att detta räcker för att göra det intressant.

För att göra mig riktigt nöjd krävs dock mer än en tragisk och välgjord film, även om den här torde tillhöra de bättre i den genren. Nu är det inte min favoritgenre, så det blir inte mer än fyra sniglar i vilket fall. Jag tror du som läser den här recensionen själv kan känna ifall det är en film som kan tänkas passa dig eller inte, men för mig fungerade den riktigt bra.

Tags: , , ,

 1. thark’s avatar

  För min del är det så mycket ångest att till slut överskrider det tröskeln för hur mycket man orkar hantera, all immersion kopplar loss och jag sitter bara och slöglor.

  (Men jag gillar heller inte berättelser om outblandat lidande och passiva, maktlösa protagonister som bara snällt kan sitta och ta emot när världen kastar skit på dem. Det är något av en pet peeve…)

  Slutligen, inom samma genre, om man nu tvunget vill se Hiroshima-tragedier, så du tyckte jag faktiskt (Ghibli-fanboy till trots) Hadashi no Gen var bättre—den lyckas i slutändan vara känslomässigt starkare genom att inte gå på så hänsynslöst att tittaren distansieras.

  Reply

 2. Caroline’s avatar

  Vi gav den samma betyg! Min recension.

  Reply