Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Isaac Asimov – It’s such a beautiful day Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Isaac Asimov – It’s such a beautiful day

Titel: It’s such a beautiful day
Författare: Isaac Asimov
Utgivningsår: 1954 (1995)
Recenserad: 2004-05-02
Status: N/A

Asimov är en av de största sci-fiförfattarna genom tiderna, men jag har tyvärr inte läst så mycket av honom. Efter att ha blivit rekommenderad lite noveller, tog jag mig dock tid för It’s such a beautiful day, skriven någon gång i mitten av femtiotalet. Som det så ofta blir när jag läser författare jag vet mycket om utan att för den skulle ha läst saker de skrivit, blev jag förvånad.

Novellen sätter in oss i Richard och hans mammas värld, ungefär 100 år in i framtiden. Människor transporterar sig med hjälp av Dörrar som fungerar som teleportörer till andra Dörrar. De flesta har inte varit utomhus på fler decennier och många skyr smutsen och obekvämligheten. En dag går dock familjens Dörr sönder och sonen tvingas gå ut genom dörren (nöddörren med litet d, som finns ifall den riktiga Dörren skulle sluta fungera) för att ta sig 200 meter till grannen och använda deras Dörr för att komma till skolan. Men efter den dagen blir ingenting detsamma. Richard fortsätter att ta utevägen, även när Dörren hemma är reparerad och hans mamma blir mer och mer orolig för sonen och hans mentala hälsa.

Asimov använder ett väl avvägt språk med träffsäkra beskrivningar utan att gräva ned sig i alltför komplicerade ord och detaljer. Han gestaltar personerna trovärdigt och mamman får vi lära känna riktigt bra trots att novellen inte är speciellt lång. Richard får vi följa ur hennes perspektiv, vilket gör novellen aningen mystisk och det dröjer till slutet innan förklaringarna kommer inrullande. På det hela taget var det en intressant novell med en fin avslutning och jag ska helt enkelt se till att läsa mer Asimov så snart jag läst klart Mona Lisa Overdrive.

Tags: , , ,