Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /hsphere/local/home/ackerfors/snigel.nu/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 0 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /hsphere/local/home/ackerfors/snigel.nu/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 0 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Firefox extensions

Firefox extensions

I tidernas begynnelse använde jag mig av Internet Explorer, men det var egentligen bara för att jag inte visste om att det fanns något annat. Därefter har jag använt mig av Netscape och sedan Opera, som jag fastnade för ganska länge. De senaste åren har jag dock kört Firefox och känner att jag hittat rätt. Hur rätt man hittat förstår jag egentligen först när jag kör IE i skolan eller liknande.

Nog om det. Till Firefox finns ändlösa mängder tillägg och annat som kan utöka funktionaliteten hos webbläsaren. Jag tänker gå igenom de jag använder mig av för tillfället, håll till godo:

Tab Mix Plus 0.3.5.2 – Ett trevligt plug-in som ökar möjligheten att kontrollera hur tabbar används i Firefox. Från början använde jag det mest till att garantera att Firefox aldrig startade flera fönster om jag inte ville det, men det finns även mycket annat användbart att hämta.

Mouse Gestures 1.5.2 – Jag stötte först på det här konceptet i Opera och sedan dess klarar jag mig inte utan det. Genom att hålla in högerknappen på musen och rita olika enkla symboler (streck, vinklar, etcetera), kan man surfa snabbare och bekvämare. Verkligen ett måste!

Foxmarks Bookmark Synchronizer 0.89 – Att ha samma bokmärken oavsett vilken dator jag kör Firefox på är väldigt trevligt. Det finns flera extensions som sköter detta, men det här är det som fungerat bäst för mig. Allting sköts i bakgrunden och allt som behövs är ett gratis konto. Det går också att komma åt bokmärkena från webben.

Add Bookmark Here 2 – Ett mycket litet tillägg gör att man kan lägga till bokmärken direkt där man vill ha dem. Välj rätt mapp som om du skulle använda ett bokmärke i den, men välj istället att lägga till sidan du besöker i mappen. Sparar en del tid och organisering av bokmärken, men är mest en bra grej att ha jag är van vid från Opera.

Flashblock 1.5.2 – Jag irriterar mig mycket på rörlig grafik jag inte bett om att få titta på, speciellt eftersom det oftast handlar om reklam. Flashblock ser till att du måste klicka på en speciell symbol för att flash-element på hemsidor ska visas alls. Gör surfandet friare från irritationsmoment.

Stop Autoplay – Om man inte tycker att Flashblock räcker, finns denna extension som ser till att media inte spelas automatiskt på en sida, utan du måste klicka aktivt för att något ska hända. Stoppar till exempel bakgrundsljud på hemsidor.

Jag är på intet sätt välbevandrad i den djungel som extensions utgör. Det finns säkert väldigt många som är bra och som jag skulle ha användning för om jag bara visste det. Har ni några bra tips tar jag hemskt gärna emot dem!

Tags: , , ,

 1. Hannes’s avatar

  Tab Mix Plus använde jag förut, men i.o.m. Firefox 2.0 så har jag inte saknat den.
  Mouse Gestures är livsviktiga, ja. Jag använder dock “All in One gestures”, men vet inte riktigt om det är någon större skillnad.

  Ett plugin som du dock måste installera är “AdBlock”. Med det pluginet går det till och med att gå in på Aftonbladet eller Expressen utan att börja gråta (varför man nu skulle vilja gå in där). Hittar man reklam så högerklickar man och väljer att blocka det, så slipper man reklam där i fortsättningen :)

  Reply

 2. Snigel’s avatar

  Vilket sammanträffande! Jag gick in på sidan just för att kommentar det här inlägget, eftersom en annan kompis sade precis samma sak. Så bra att jag nu bara kan konstatera att jag är dubbelt orutinerad. Jag installerar det nu med en gång, låter som en bra grej. Jag har ju förstås vetat att det finns, men mest inte kommit mig för. Tack för tipset!

  Reply

 3. Snigel’s avatar

  Förresten är det ju inte reklam som gör att jag skulle gråta om jag gick in på Aftonbladet.

  Reply

 4. Gastono’s avatar

  Har laddat ned mouse gestures och flashblock.

  Mouse gestures har varit gudomligt skönt, några minuter till att konfigurera inställningarna och sedan några minuter att komma in i det och sen är man fast.
  Använder flikar väldigt mycket så där har den extensionen hjälpt mig speciellt mycket.

  Flashblock har också varit väldigt skönt – gött att slippa ha massa saker kastade i ansiktet på dig när du bara vill surfa omkring…

  Reply

 5. Snigel’s avatar

  Jag ska passa på att säga att Mouse Gestures går bra att använda med 0 sekunders konfiguration och bara köra på defaultinställningarna. Inget haxx nödvändigt för de som inte gillar sådant.

  Reply

 6. Hällzon’s avatar

  Tack, halleluja! Jag har tyckt synd om mig själv sen Tabbrowser preferences buggade ur (allmänt buggig i icke-engelska Firefox, verkar det som), men Tab Mix Plus verkar ju både fungera och slå TP på knäna.
  Add Bookmark here är också tankad, återstår att se om jag tycker jag har nån nytta av det.

  Sen kör jag AdBlock Plus istället för Flashblock. Antagligen en smaksak…

  Reply

 7. Gastono’s avatar

  Det är lätt värt att konfigurera själv dock.
  Jag har gjort egna rörelsemönster för det jag vill ha med (mestadels tab-hantering) och tagit bort allt annat.

  Reply

 8. Snigel’s avatar

  Gastono: Vad var det du ville ha med som inte fanns redan?

  Reply

 9. Fogge’s avatar

  Tänka sig, jag kör Opera och är fett nöjd med det. Har all flikfunktionalitet jag behöver, musgester, smidig bokmärkeshantering (även om jag nyttjar bokmärken extremt sällan) och sen kan man få det i rosa.

  Reply

 10. Martin’s avatar

  Det Fogge sa. :)

  Reply

 11. Gastono’s avatar

  Ingen aning men jag rensade ut alla förbestämda grejer och lade sedan till de som jag ville ha och behöll det endast.
  Det fanns säkert med innan men jag tvivlar på att de hade de rörelsemönstren jag ville ha innan jag konfigurerade dem.

  Reply

 12. Snigel’s avatar

  Fogge, Yassilus: Anledningen till att jag bytte var förstås att Firefox har extensions för oändligt många saker som inte stöds i Opera. Det betyder inte att jag har något emot Opera, men jag anser ändå att Firefox är många gånger bättre för mig, framförallt på grund av att jag vet att om det är något jag behöver är det troligt att någon annan redan behövt det och skapat stöd för det.

  Reply