Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Howl’s Moving Castle Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Howl’s Moving Castle

Titel: Howl’s Moving Castle
Originalets titel: Hauru no Ugoku Shiro
Regi:
Hayao Miyazaki
Manus: Hayao Miyazaki
År: 2004
Recenserad: 2007-03-14

Sedan jag såg Spirited Away har jag varit djupt imponerad av Hayao Miyazaki och sedan jag såg My Neighbour Totoro har jag varit helt såld. Det är förstås för en filmskapare av den kalibern att hålla måttet i varenda film och tyvärr är jag inte riktigt helt nöjd med Howl’s Moving Castle. Filmen handlar om hattmakaren Sophie som genom en häxas förbannelse åldras hastigt till gammal gumma. Hon söker att bryta förbannelsen och hamnar i magikern Howls slott. Det är underlig kreation, ett slags levande slott där allting rör sig och ständigt är på väg någonstans. Själva slottet är ungefär halva behållningen med filmen ska tilläggas och med tanke på betyget säger det rätt mycket om slottet.

I övrigt innehåller filmen mycket av det som är så fantastiskt med Miyazaki: okonventionella idéer illustrerade på ett fantastiskt sätt. Han är helt oslagbar när det gäller att förmedla häftiga saker i film, speciellt när det har med mekanik att göra. Tyvärr tycker jag att Howl’s Moving Castle känns mer konventionell än många av hans andra filmer och jag kan inte låta bli att tycka att visas element har en Disney-stämpel, vilket i det här fallet är katastrofalt. Jag tänker nu i första hand på eldanden som driver slottet.

På det stora hela fungera dock filmen bra. Intrigen är inte den mest avancerade, men det behöver den inte heller vara. Dock tycker jag att filmen saknar fokus därför blir helhetsintrycket lite sämre än de enskilda delarna. Jag tycker helt klart att den är sevärd, men det är långt ifrån hans bästa film.

Tags: , ,

 1. Caroline’s avatar

  Inte så konstigt kanske, med tanke på att filmen är baserad på en bok och därmed inte en Ghibli-kreation från grunden?

  Reply

 2. Snigel’s avatar

  Aha, ser man på, det hade jag inte någon aning om! Det skulle förstås kunna vara därför.

  Reply

 3. Caroline’s avatar

  Jag minns inte riktigt vad boken heter, jag vill minnas att det finns två om samma personer. Diana Wynne Jones har skrivit dem i alla fall.

  Reply

 4. Emma’s avatar

  hmm jag har läst den, läste alla hennes böcker när jag var liten. Jag kanske kan ha den någonstans om du är intresserad?

  Reply