Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Daniel N. Robinson – The Great Ideas of Philosophy Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Daniel N. Robinson – The Great Ideas of Philosophy

Titel: The Great Ideas of Philosophy
Föreläsare: Daniel N. Robinson
Producent: The Teaching Company
Omfattning: 60 x 30 minuter
Medium: Ljud
Recenserad: 2007-03-30

Filosofi har länge varit ett ämne jag varit intresserad av, men inte riktigt studerat ordentligt. Därför satte jag tänderna i denna mastiga föreläsningsserie med nöje och förväntansfullhet. Professor Robinson tar oss med på en resa på ungefär 2500 år och ägnar för det mesta en föreläsning åt varje filosof, med undantag för några av de viktigare som får två. På det hela taget en hastig genomgång av ämnet som lyckas med att inspirera mig, men misslyckas med att lära ut.

Låt mig förklara. Det som är bra med serien är att den tar upp intressanta saker på ett intressant sätt. Materialet känns väl valt och jag gillar Robinsons sätt att prata och hans humor (som visar sig ganska ofta). Det är sällsynt med akademiker med humor, men det är kul när man stöter på dem. Jag blir väldigt inspirerade att läsa mer av och om ämnena han tar upp och tänker inte stanna här. Min plan är att försöka utgå från föreläsningsseriens struktur för att tillägna mig mer om varje del.

För däri ligger seriens nackdel. En halvtimme är inte tillräckligt för att förklara exempelvis Kant så att jag förstår vad det handlar om. Ibland kan jag tycka att det är för att Robinson är för invecklad och för komplicerad, men det kan ju också bero på ämnet. Jag känner i alla fall att jag många gånger bara fått en liten del av det som var avsikten och det är inte speciellt bra. Få repetitioner och sammanfattningar gör att det blir mycket svårt att faktiskt lära sig någonting beständigt.

På det stora hela är jag dock nöjd, eftersom serien återupplivat mitt intresse och väckt många intressanta frågor. Jag vill varna för att språket är tämligen komplicerat. I de allra flesta fall hänger jag med i engelskan, men det är ibland på gränsen. Talar man inte engelska som modersmål och/eller har läst mycket formell engelska kan det bli på tok för mycket för att det ska fungera. Om ni inte tror att det här är ett problem, rekommenderar jag serien, även om den väcker fler frågor än vad den besvarar. Jag tycker nog att det är bra snarare än dåligt, men i alla fall.

Tags: , ,