Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · F. Scott Fitzgerald – The Great Gatsby Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

F. Scott Fitzgerald – The Great Gatsby

Titel: The Great Gatsby
Författare: F. Scott Fitzgerald
Utgivningsår: 1925
Recenserad: 2007-04-03
Status: N/A

Anledningen till att kärlekshistorier inte är min grej tror jag har att göra med att de sällan innehåller något nytt. Visst kan olika författare variera sig, men det grundläggande temat har behandlats så många gånger att det är svårt att vara kreativ. The Great Gatsby är en roman där författaren F. Scott Fitzgerald faktiskt lyckas med att föra fram något nytt på temat kärlek och göra det på ett intressant sätt.

Intrigen utspelar sig på Long Island utanför New York och framförallt om Gatsby och hans episka förälskelse i en kvinna han träffat i sin ungdom. Det fina är att berättelsen inte alls presenteras genom någon av de inblandades ögon, utan istället genom Gatsbys granne. Det gör att mycket av själva kärleksinnehållet alluderas till, men nästan aldrig syns explicit i texten.

Ett annat viktigt tema är konflikten mellan det gamla och det nya. Den moderna människans dröm om framgång är inte vidare lik den de första nybyggarna hade när de kom till Amerika. Det är inte svårt att märka en underton av kritik mot den ohämmade materialismen och bristen på moral hos de personer som tillhör den nyrika överklassen. Personerna i sin tur är intressant, originella och känns äkta, vilket är ett måste för att den här boken ska fungera. De är mångfacetterade och känns väldigt trovärdiga, trots att jag förstås inte har någon större koll på hur överklassen var för drygt 80 år sedan.

Boken anses av många vara en mycket träffsäker skildring av sin tid (1920-talet) och det är inte bara vi som har den som kursmaterial i amerikansk litteratur. Jag har inga som helst problem att förstå att den här boken ses som viktig. Det är kanske inte en bok som passar mig perfekt i smaken, men den är ändå mer än bara läsvärd och får därför tre och en halv snigel.

Tags: ,

  1. Klimakteriehäxan’s avatar

    Länge sen jag läste den – men då gillade jag den! Och så kom ju filmen också.

    Reply

  2. Snigel’s avatar

    Jag tror att det finns flera filmer, fyra enligt IMDB. Jag har svårt att se den här som film, men det kanske blir bra det också? Hade filmen du såg samma berättarperspektiv?

    Reply