Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Arthur Miller – Death of a Salesman Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Arthur Miller – Death of a Salesman

Titel: Death of a Salesman
Författare: Arthur Miller
Utgivningsår: 1949
Recenserad: 2007-04-04
Status: I bokhyllan

Death of a Salesman är en relativt kort pjäs (drygt hundra sidor) som berättar historien om en försäljares sista dagar i livet. Eftersom jag inte har sett pjäsen spelas kan jag förstås bara kommentera innehållet som sådant, men det känns ändå som att texten räcker gott och väl. Arthur Miller presenterar handlingen i två akter och en kort epilog och han gör det genom många kronologiska hopp och ibland mycket kreativ hantering av tid. På många ställen löper det förgångna och nutiden parallellt, till exempel. Presentationen följer en inre logik för Willy, vilket gör att den ibland blir mystisk och märklig för oss utomstående. Det är dock gjort med fabulös skicklighet.

Historien handlar om Willy, som på ålderns höst börjar inse att saker håller på att falla sönder. Han klarar inte längre av att resa varje dag i jobbet och inte heller går det vidare bra att sälja saker när han väl är på plats. Hans hustru Linda och hennes stöd är vad som håller honom på banan. Willy har investerat många drömmar i en av sina söner, Biff, och förväntar sig att han ska uppfylla den amerikanska drömmen som Willy själv aldrig lyckades förverkliga. Genom pjäsen får vi följa en konflikt mellan Biffs innersta jag och Willys förväntningar på honom.

I likhet med The Great Gatsby handlar Death of a Salesman mycket om den amerikanska drömmen. Vad är framgång egentligen? Spelar det någon roll hur man når den? Vidare är konflikten mellan drömmar och verklighet påtaglig och är själva motorn som driver hela pjäsen framåt. Språket, miljön och handlingen är proppfullt av symbolik och gör läsandet otroligt djupt trots att det bara rör sig om strax över hundra sidor. Det är inte heller vidare långsökta, ansträngda symboler, utan allting faller på plats på ett naturligt sätt och bidrar till att få fram budskapet. Dialogen är levande karaktärerna som står för den är trovärdiga och lyckas verkligen med att gripa tag i mig och få mig att bli involverad i denna tragiska historia.

Avslutningsvis vill jag säga att jag mycket gärna skulle vilja se den här pjäsen spelad och om jag inte får chansen hyfsat snart ska jag försöka se till att hitta den inspelad i någon version. Jag tycker att Death of a Salesman är riktigt bra. Den är nyskapande, kreativ och är utförd på ett sätt som jag känner är fräscht även fast den är från 1949. Fyra och en halv snigel till herr Miller.

Tags: , ,