Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Neil Gaiman – Anansi Boys Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Neil Gaiman – Anansi Boys

Titel: Anansi Boys
Författare: Neil Gaiman
Utgivningsår: 2005
Recenserad: 2007-04-27
Status: N/A

Jag måste nog säga att Neil Gaiman är en av mina favoritförfattare. Han har skrivit mycket som är fenomenalt bra (The Sandman, Neverwhere och Stardust bland andra), men aldrig skrivit något jag inte gillat. Därför var det med viss försiktighet jag började läsa Anansi Boys, då jag hört många tämligen låga omdömen yttras om boken. Fördelen med att göra så är förstås att det är större chans att bli positivt överraskad.

Anansi Boys handlar om de två sönerna till Anansi (eller Mr. Nancy om man så vill, bekant från American Gods). Fat Charlie lever ett ganska ordinärt liv: han har ett jobb, en fästmö och han klagar inte så mycket. Hans tillvaro rubbas dock i grunden när hans far dör och han får reda på att han har en bror, Spider. Utan att riktigt veta vad han ger sig in på, återförenas han med sin bror. Tyvärr visar det sig att Spider inte är det trevligaste tillskottet till familjen och att det fanns en anledning till att han fördrivits från familjen tidigare. Det är inte bara det att han försöker ta över Fat Charlies liv, utan han har också en del mystiska krafter till sin hjälp.

Boken är välskriven och språket passar mig utmärkt. Han använder kanske aningen mer lekfullt språk här jämfört med tidigare böcker. Båda fungerar, men jag tror att jag gillar den mer seriösa stilen bättre (The Sandman, exempelvis). Innehållet och intrigen är väl sammanhållna och idéerna är tillräckligt intressanta för att bära handlingen framåt. Det jag tycker saknas är de där riktigt genialiskt häftiga idéerna och mystiken kring dem som annars genomsyrar allt han skriver. Det är lätt att skriva om magi, men väldigt svårt att skriva magiskt.

Sammanfattningsvis är Anansi Boys en bra bok, i alla fall om man jämför med vad andra författare skriver. Det är dock långt ifrån det bästa Neil Gaiman skrivit och jag kan rekommendera alla böcker jag nämnt i den här recensionen som bättre än den här. Läs någon av dem först (förslagsvis Neverwhere eller The Sandman) och om du gillar Gaiman och sedan läser Anansi Boys kommer du inte att bli besviken.

Tags: ,

  1. Martin Ackerfors’s avatar

    Håller till mångt och mycket med. Min recension (som inte är den mest välskrivna jag gjort…) finns här och jag vet inte om jag håller med mig riktigt. Din recension passade bättre in på hur jag minns boken. :)

    Reply