Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Alfred Bester – The Demolished Man Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Alfred Bester – The Demolished Man

Titel: The Demolished Man
Författare: Alfred Bester
Utgivningsår: 1953
Recenserad: 2007-04-29
Status: I bokhyllan

Jag har läst The Demolished Man tidigare, men det var säkret tio år sedan och i översättning. Därför kände jag att det var en god idé att läsa om den eftersom jag vill läsa alla Hugo Award-vinnarromaner (se punkt 32). Det lustiga är att jag mindes väldigt lite av boken, men ändå var det det viktiga jag kom ihåg.

Bokens miljö och handling är nog det som gör den läsvärd. Den handlar om en småt psykotisk man, Ben Reich, överhuvud för världens mäktigaste affärskonglomerat. Tyvärr håller hans största konkurrent, D’Courtney, på att gå om honom på alla områden. Ben Reich ser ingen annan utväg än att försöka mörda sin fiende. Men hur kan man mörda någon i ett samhälle där de flesta poliser är tankeläsare och där inget mord begåtts på över 70 år?

Den här boken måste varit otroligt häftig när den kom ut för över femtio år sedan. Om man inte tänker efter går det nästan att föreställa sig att den var skriven idag. Jag gillar framförallt skildringen av Ben Reichs förfall och den smått vansinniga intrigen. Det jag har lite svårt för är upplösningen och miljön. Hade jag bedömt böcker efter vad jag skulle tyckt om dem om jag läst dem när de kom ut, så skulle den här boken fått en femma. Men det gör jag inte, och mycket i den här boken känns inte speciellt inspirerande. Den är dock värd tre sniglar för bra genomförande, ett strålande personporträtt och en galen intrig. Jag tycker dock att The Stars My Destination (av samma författare) är många gånger bättre och rekommenderar den före den här.

Tags: , , ,