Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Anonymous (Beatrice Sparks) – Go Ask Alice Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Anonymous (Beatrice Sparks) – Go Ask Alice

Titel: Go Ask Alice
Författare: Anonymous (Beatrice Sparks)
Utgivningsår: 1971
Recenserad: 2007-05-08
Status: N/A

Go Ask Alice är den sista av de tre böckerna jag läser för att få bättre orientering i vad eleverna sysslar med på skolan där jag har praktik. Den är också utan tvekan den mest intressanta. Berättelsen utger sig för att vara en dagbok skriven av en tjej på 15-16 år. Genom dagboksinlägg får vi följa huvudpersonens första kontakt med droger och hennes berg-och-dalbaneliknande tillvaro därefter.

Efter att boken publicerades har det visat sig att den inte är autentisk, vilket förändrar boken något. Det finns bara ett fåtal saker i boken som känns tveksamma och som jag reagerade på när jag läste (avsaknaden av stora mängder för oss ointressanta saker och förekomsten av tämligen avancerat språk i vissa fall). Utöver det är dock illusionen nästan perfekt. Nu vet jag förstås inte så mycket om att vara drogmissbrukande tonåring i USA på 70-talet, men författaren gör enligt min ringa mening ett fenomenalt bra jobb. Det handlar inte bara om vad som skildras, utan också på vilket sätt berättandet skiftar beroende på vad som händer omkring huvudpersonen. Extra effektfulla är några av de odaterade, förvirrade inläggen i mitten.

På det stora hela är den här boken ett riktigt bra hantverk och jag rekommenderar den till alla som kan tänkas vara intresserade av droger och/eller ungdomar. Jag är ganska säker på att den är minst lika aktuell nu som när den publicerades. Naturligtvis är det omöjligt att förstå något som det här utan att ha upplevt det själv, men Go Ask Alice ger i alla fall en inblick.

Tags: ,