Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Gene Wolfe – The Shadow of the Torturer Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Gene Wolfe – The Shadow of the Torturer

Titel: The Shadow of the Torturer
Författare: Gene Wolfe
Utgivningsår: 1980
Recenserad: 2007-05-08
Status: N/A

På sätt och vis känns det märkligt att börja läsa en serie igen. Beroende lite på hur man väljer att dra sina genregränser kan den här boken vara antingen fantasy eller science fiction, men jag skulle definitivt sortera den i den första kategorin. Jag började med The Shadow of the Torturer efter att ha hört mycket bra om Gene Wolfe under många år.

I handlingens centrum står Severian, nybliven gesäll i torterarnas gille. Berättelsen är skriven som en självbiografi författade långt efter händelserna i boken, vilket medför en hel del intressanta effekter. När Severian tvingas lämna sitt hem och bege sig ut i den ofantliga staden utanför, vet man som läsare inte riktigt vad som är sant och vad som är hans vinklingar eller påhitt.

Det bästa med boken tycker jag är hur världen skildras. Sällan har jag sett en värld beskriven på ett så stämningsfullt och bra sätt. Jag har kommit att avsky detaljerade beskrivningar och författares behov att gå till botten med hur allting fungerar. Severian antar hela tiden att vi vet saker vi inte har en aning om, så snarare än att på något konstlat sätt försöka redogöra exakt för hur världen fungerar, får vi den istället till oss indirekt genom handlingen och karaktärerna i den.

Anledningen till att jag inte sätter högre betyg än tre och en halv är för att det här känns som inledningen till något större (vilket det förmodligen är). Den står inte på egna ben och jag misstänker att resten krävs för att verkligen uppskatta även första boken. Själva handlingen i sig är heller inte överdrivet intressant, men ändå så pass underhållande att det aldrig är någon fråga om huruvida det är värt att fortsätta eller inte.

Sammanfattningsvis är det knepigt att sätta betyg på böcker i en serie, speciellt första boken. Det är med stor tveksamhet jag sätter tre och en halv snigel på den här boken. Eventuellt får jag läsa om den senare och revidera mitt omdöme om övriga serien visar att det är värt det.

Tags: , , ,

 1. Svante’s avatar

  Jag hävdar ju fortfarande att de här böckerna är att se som fyra delar av samma roman. Åtminstone är de två första så tätt sammanhängande att det är näst intill meningslöst att recensera dem fristående. Men det är bara min åsikt. :)

  Och på hela serien skulle jag sätta fem apor.

  Reply

 2. Snigel’s avatar

  Mm… fast jag har ju ovanan att recensera produkter och i så fall recenserar jag ju dem som de publicerats. Visserligen finns det samlingsvolymer, så det går ju att motivera en sammanslagning. Å andra sidan får serier (alternativt jävligt långa böcker) skylla sig själva!

  Reply