Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Philip K. Dick – The Father-thing Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Philip K. Dick – The Father-thing

Titel: The Father-thing
Författare: Philip K. Dick
Utgivningsår: 1987
Recenserad: 2007-05-22
Status: I bokhyllan

Kanske låter det märkligt när jag säger att jag inte läst några noveller av Philip K. Dick innan jag läst klart den här boken (jag har trots allt läst över femton romaner), men det är faktiskt sant. Tyvärr tror jag att jag började i fel ände. Alla noveller som finns samlade här är publicerade någon gång mellan 1953 och 1959 (författaren levde mellan 1928 och 1982 för att han något att jämföra med); i fel ände av dels boken och dels karriären. Novellsamlingen är nämligen extremt ojämn, en salig blandning av extraordinärt inspirerande noveller och tråkiga, intetsägande dito.

Det märks att det är tidigt i Philip K. Dicks karriär, för vare sig idéer eller genomförande har samma slagkraft som de har i senare verk. Trots det finns det vissa noveller jag kommer att minnas med beundran långt framöver. Resten av det här inlägget kommer att handla om vilka noveller som är läsvärda och varför. Jag kommer inte att slösa energi på att förklara vad som är dåligt, det räcker med att betyget blir lågt. Novellerna kommer i den ordning jag gillar dem.

Foster, You’re Dead – Samlingens utan tvekan bästa novell. Mycket skickligt genomförd kritik av kalla kriget och hur regeringar styr över sitt folk genom att använda rädsla som maktmedel.

Exhibit Piece – Briljant novell om verklighetsförvirring, där en man som arbetar med att återskapa 1900-talet går vilse i sin egen konstruktion, eller är det så att han bara inbillat sig sitt framtida jobb på museet?

The Golden Man – Suverän novell om en gudalik människa som kan förutse allt.

The Last of the Masters – Dystopi med två rivaliserande verklighetsbilder, vem var det egentligen som orsakade det stora kriget?

The Hanging Stranger – Centrerad kring en intressant idé med en rolig twist, vinner mycket på bra upplägg och skickligt genomförande.

War Veteran – Spännande novell om en krigsveteran från framtiden.

Som jag redan sagt tycker jag att resten av novellerna är allt ifrån dåliga till riktigt dåliga och jag rekommenderar dem inte. Däremot är de jag nämnt här riktigt bra och om samlingen bestod av endast dessa skulle det här vara en riktig höjdare. Nu recenserar jag dock boken som helhet och kan därför inte ge den mer än två och en halv snigel.

Tags: , ,