Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · A Clockwork Orange Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

A Clockwork Orange

Titel: A Clockwork Orange
Regi: Stanley Kubrick
Manus: Anthony Burgess, Stanley Kubrick
År: 1971
Recenserad: 2007-05-28

Det här är Stanley Kubricks filmatisering av Anthony Burgess bok A Clockwork Orange, som jag läste tidigare i år. Filmen håller sig ganska bra till boken, även om våldet är nedtonat och mindre stötande än vad det är i boken. De flesta av de förändringar som gjorts känns motiverade och jag tycker att konverteringen till film har lyckats bra.

Jag tänker inte skriva om handlingen en gång till (just eftersom den är så lik), förutom att det är värt att kommentera att sista kapitlet inte är med. Egentligen är inte detta Kubricks fel, eftersom den amerikanska versionen av romanen också saknar det. Grejen är att sista kapitlet ändra i princip hela boken från att ha ett väldigt deprimerande slut till att ha ett relativt positivt. Ha det i åtanke när ni ser filmen/läser den amerikanska versionen.

Det som är bra i boken är bra i filmen, förutom att språket förstås inte får lika stort utrymme. Detta kompenseras delvis genom andra saker som i sin tur inte finns i boken (det finns många genomtänkta scener som verkligen känns rätt), men på det stora hela tappar filmen en del jämfört med boken. Missförstå mig inte nu, filmen är kanske så bra den kan vara, men innehållet gör sig på sätt och vis bättre som bok. Alternativt är Burgess en bättre författare än vad Kubrick är regissör.

Jag ska avsluta med att åter hänvisa till boken som är en av mina favoriter. Gillar man inte böcker går det bra att se filmen, men är man det minsta intresserad bör man kika på också på boken, som i min mening når betydligt längre.

Tags: , ,

 1. Jocke’s avatar

  Jag har läst boken, dock på svenska. Där är översättningen ganska bra skulle jag tro. Har svårt att tänka mig att det är enkelt att avvika från orginalversionen då den är ganska strikt och rakt på sak. Har planer på att både läsa den engelska versionen för att se likheter och skillnader samt att se filmen för att bestämma mig om den är bra eller ej.

  Reply

 2. Martin’s avatar

  Jag gillar filmen och har inte läst boken än. Jag vet inte om filmen är en klockren favorit dock. Den har riktigt skön stämning och jag gillar verkligen sexscenen. :D Boken står i bokhyllan och ska läsas vid tillfälle.

  Reply

 3. Snigel’s avatar

  Jag tycker att ni båda ska läsa boken. På engelska då, om möjligt. Jag gillade filmen, men boken är helt klockren för mig, vilket jag inte kan säga om filmen.

  Reply