Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Ashton Nichols – Emerson, Thoreau and the Trancendentalist Movement Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Ashton Nichols – Emerson, Thoreau and the Trancendentalist Movement

Titel: Emerson, Thoreaus and the Trancendentalist Movement
Föreläsare: Ashton Nichols
Producent: The Teaching Company
Omfattning: 24 x 30 minuter
Medium: Ljud
Recenserad: 2007-05-29

Ämnet för den här föreläsningsserien sammanfaller med en kurs vi läser i skolan, vilket är anledningen till att jag började lyssna på den. Snart hade dock föreläsaren lyckats så bra med entusiasmera att det inte hade behövts någon annan motivering för att lyssna vidare.

Föreläsningen handlar om den transcendentalismrörelse som uppstod i mitten av 1800-talet i nordöstra USA, med frontfigurer som Emerson, Thoreau och Alcott. Rörelsen handlade bland annat om mer liberal teologi, att det fanns något gudomligt inom varje människa. Vägen till att uppnå detta gick inte via församlingar eller skrivna regler, utan genom intuition och tillit till den individen. Från Emerson och kompani kan man därför spåra den tro på individen som dominerar USA idag.

Professor Ashton Nichols är kompetent så det förslår och han har verkligen lyckats med uppgiften att såväl förbereda vettiga föreläsningar som att sedan genomföra dem. Det ligger på en begriplig nivå och han är noga med att förklara vad han menar. Han har valt att presentera transcendentalismen genom en mängd personporträtt, vilket jag tycker fungerar riktigt bra.

Jag vill rekommendera den här serien till alla som är det minsta intresserade av att förstå sig på amerikaner, eller på annat sätt är nyfikna på källan till begrepp såsom “civil disobedience” eller “self-reliance”.

Tags: , , , , , ,

  1. Kalle’s avatar

    Om du vill fortsätta utforska transcendentalismen finns det en modern amerikansk filosof, Stanley Cavell, som har skrivit en hel del om Emerson och Thoreau. Han är för närvarande rätt poppis på filosofiska institutionen i Uppsala. Jag har inte läst honom själv, men tänkte ta itu med det snart. Kanske värt att kolla upp.

    Reply