Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Gene Wolfe – The Sword of the Lictor Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Gene Wolfe – The Sword of the Lictor

Titel: The Sword of the Lictor
Författare: Gene Wolfe
Utgivningsår: 1983
Recenserad: 2007-05-31
Status: N/A

Jag har tidigare uttryckt förhoppningar om att Book of the New Sun ska växa med antalet sidor jag läser, men med denna tredje bok känns det som att de förhoppningarna grusats helt.

Vissa författar kan skildra en brokig handling som införlivar många personer, platser och händelser i en större helhet. Det gäller dock att det hela känns meningsfullt, antingen på grund av att det finns en bakomliggande tanke eller på grund av att de olika delarna är intressant. Jag ska inte säga att Gene Wolfe misslyckats kapitalt med båda, för det beror naturligtvis på läsaren, men jag uppfattar bara vaga samband och tycker dessutom att de olika delarna knappt engagerar mig alls.

Framförallt är det detta som får mig att ge upp hoppet. Det finns inget som gör att det är spännande att se vad som händer härnäst, bara ett fåtal idéer som gör det värt besväret. Som jag redan påpekat tidigare är jag också missbelåten med språket, vilket kommer lite som pricken över “i” i “intetsägande” för mig. Avslutningsvis har jag fortfarande svårt att förstå varför de här böckerna anses bra; för mig når de inte ens upp till en medioker nivå.

Wolfe gör ganska ambitiösa försök till allegorier och använder mycket symboler i sitt skrivande, men för det mesta känns de långsökta, irrelevanta, otydlig eller bara inte intressanta för mig. Kanske är den stora missen att det tar alldeles för många sidor för saker att komma igång. Det känns knappt som att det hänt något än och då är jag ändå tre fjärdedelar igenom serien. Andra får gärna prisa författaren för dessa försök, men om jag är målet, skjuter han väldigt snett.

Tags: , , ,