Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Lois McMaster Bujold – Paladin of Souls Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Lois McMaster Bujold – Paladin of Souls

Titel: Paladin of Souls
Författare: Lois McMaster Bujold
Utgivningsår: 2003
Recenserad: 2007-06-06
Status: N/A

Det här är tredje boken jag läser av Lois McMaster Bujold (efter The Vor Game och Barrayar) och jag fortsätter att bli imponerad över hur välskrivna och genomtänkta hennes böcker är. De kanske inte är de mest tankväckande och engagerande böcker jag läst, men berättelsen är alltid väl utformad, befolkad av trovärdiga och intressanta karaktärer samt skriven med ett språk jag gillar. Alla dessa egenskaper stämmer in på även Paladin of Souls, som till skillnad mot de andra två nog bör klassas som någorlunda traditionell fantasy.

Bokens handling kretsar kring änkan Ista, moder till rikets drottning, som ger sig ut på pilgrimsfärd för att slippa undan alla problem hemma. Ganska snart visar det sig dock att hennes mörka förflutna hinner ikapp och att nya faror hopar sig. Hennes pilgrimsfärd förvandlas till en kamp för överlevnad på en ganska stor skala. Tro, frälsning och relationen till gudar känns central för mig och höjer boken över de flesta andra i sin genre.

Avslutningsvis vill jag påpeka att fyra sniglar är exceptionellt bra för att vara så pass traditionell fantasy som det här är, för jag är verkligen allergisk mot den genren. För att sammanfatta är det alltså framförallt att boken är ett gott hantverk, kryddat med intressanta koncept och idéer som gör att den blir bra.

Tags: , , ,

 1. thark’s avatar

  Inte så mycket att tillägga, jag håller i princip med över hela brädet, förutom att jag inte har riktigt lika välutvecklad allergi mot standardfantasy (eller kanske snarare, jag har en större uppskattning för hantverk framför fräscha idéer, så bristen på det senare stör mig sällan så länge ett verk är väl utfört).

  Däremot tyckte jag The Curse of Chalion var klart bättre än Paladin of Souls, men jag vet inte hur mycket det influerats av läsordning, förväntningar osv. (The Hallowed Hunt minns jag inte ens vad den handlade om, vilket nog inte är ett bra betyg.)

  Reply

 2. Snigel’s avatar

  Okej. Jag tyckte att det gick utmärkt att läsa den här utan att ha läst boken innan, men jag kan mycket väl tänka mig att läsa den nu i efterhand. Jag gillar verkligen hennes sätt att skriva, även om Miles-grejerna är rätt mycket bättre i mina ögon.

  Reply