Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Orson Scott Card – Speaker for the Dead Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Orson Scott Card – Speaker for the Dead

Titel: Speaker for the Dead
Författare: Orson Scott Card
Utgivningsår: 1986
Recenserad: 2007-06-14
Status: N/A

Speaker for the Dead är uppföljaren till Ender’s Game, även om det skiljer dem mycket åt kronologiskt. Dock är handlingen i Speaker for the Dead ganska beroende på det som händer i Ender’s Game och eftersom den första boken dessutom är bättre, finns det ingen anledning att läsa den här fristående. Har man läst Ender’s Game och gillade den, tror jag dock att det finns goda möjligheter att man också gillar Speaker for the Dead. Det gjorde jag i alla fall.

Handlingen utspelar sig tre tusen år efter att Ender har slagit ut de utomjordingar som trodde hota människans överlevnad. Men mycket har förändrats sedan dess. Handlingen har förvandlats från ett hjältedåd till ett illdåd och Enders namn är hatat överallt. Vad som hade setts som ett krig för överlevnad, ses nu som en massaker av ett annat släkte. Ender lever dock vidare genom att resa från värld till värld och tala för de döda (de relativistiska hastigheterna gör att han bara är medelålders). Det innebär att berättar om en avlidens liv, inte som de hade velat det, utan som det faktiskt var.

Snart kommer han till Lucitania, en värld befolkad av den ende utomjordiska intelligens som finns kvar. En liten forskningsstation finns där för att människan ska lära sig mer om dessa främmande varelser och det är här huvuddelen av bokens handling utspelar sig. Under hela sitt liv sedan kriget mot The Buggers, bär Ender med sig deras sista drottning, med hopp om att återuppliva det släkte alla tror utrotades för så länge sedan. Problemen är dock många: Hur ska de kunna samsas med det liv som redan finns på planeten? Hur kommer mänskligheten att vara lika måna om att tycka synd om The Buggers när deras existens är ett faktum och inte bara historia?

Trots att själva handlingen och de problem den för med sig är intressanta, är det inte alls där fokus ligger. Istället handlar det om skickligt framförda frågor kring ytterst mänskliga värderingar och problem. Många av frågorna är centrerade kring döden, vilket jag har lite svårt att relatera till då få i min närhet har dött. Andra har med ödmjukhet och empati att göra. Oavsett hur man väljer att läsa boken, är det hela framfört på ett trovärdigt och bra sätt. Extra bra är karaktärerna (jag gillar framförallt AI:n Jane).

Avslutningsvis känns det lite fånigt att säga något om rekommendationer. Har man läst Ender’s Game och gillade den, bör man läsa Speaker for the Dead också. Har man inte läst Ender’s Game är det ganska dumt att ha läst så här långt. I vilket fall fortsätter Orson Scott Card att imponera.

Tags: , , , ,