Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Philip K. Dick – Valis Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Philip K. Dick – Valis

Titel: Valis
Författare: Philip K. Dick
Utgivningsår: 1981
Recenserad: 2007-06-16
Status: I bokhyllan

Den riktiga tiden stannade år 73 e. Kr. och det romerska riket upphörde aldrig. Tiden startade igen i mars 1974 då Horselover Fat (eller Philip K. Dick själv) mottog information via en laserstråle från satelliten VALIS (Vast Active Living Intelligence System) som kommit hit från Sirius för att hela den skada den blinde skaparen tillfogat världen. VALIS har meddelat Fat att den femte frälsaren snart kommer, men han vet inte var han ska börja leta.

Låter det här skumt? Valis är den konstigaste boken jag har läst, minst lika konstig som författarens andra böcker tillsammans. Den handlar om galenskap, droger, teologi, död, hopp, frälsning, tro och mycket mer. Det konstigaste med boken är dock inte innehållet i sig, utan att den faktiskt är läsvärd, rentav bra. På något sätt accepterar jag som läsare de premisser som ges och får följa med på författaren och huvudpersonens (det står i någonstans tidigt i romanen att de egentligen är samma person) vansinniga resa i sökandet efter sanningen. Berättelsen är humoristisk på sina ställen och jag skrattade högt flera gånger per kapitel. Humorn är dock alltid svart och det finns mycket tragedi och mörker på dessa 271 sidor.

I Valis blandar Philip K. Dick otaliga tankegångar från andra tider och andra personer (gnosticism, daoism och kristendom är till exempel centrala teman). Han knyter ihop allt detta till en bisarr verklighetsbild som på något sätt ändå hänger ihop enligt sin inre, skruvade logik. Även om de här bitarna är ganska intressanta i sig, är det dock skildringen av karaktärerna och deras strävan att förstå världen som är det centrala i Valis och det är det som gör den bra. Jag brukar gilla författarens sätt att hantera personer (i synnerhet dialoger) och Valis kan vara den bok han lyckas bäst med det.

Jag rekommenderar dock inte Valis, verkligen inte. Jag känner på mig att drogfaktorn (nu menar jag att innehållet är väldigt märkligt, inte att det förkommer mycket droger, för det gör det inte) är alldeles för hög för de flesta. Har man som jag läst många böcker av författaren tidigare och vet att man gillar honom är det förstås en annan sak. Även om det var svårt att bestämma sig har jag kommit fram till att jag gillar Valis skarpt, men istället för att rekommendera den här, pekar jag istället på A Scanner Darkly eller Do Androids Dream of Electric Sheep?

Tags: ,