Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /hsphere/local/home/ackerfors/snigel.nu/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 0 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /hsphere/local/home/ackerfors/snigel.nu/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 0 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Om communities

Om communities

Några av er känner nog till att jag inte är den mest communityälskande människan i världen och då kommer det kanske som en liten överraskning att jag registrerat mig på Helgon (användarnamn Snigel, förstås). Jag har dock kommit på åtminstone två saker som kanske (vi får se) väger upp de nackdelar jag ser med communities (farmförallt att de stjäl tid och inte tillför så mycket). Det första handlar om kommunikationsintensitet och det andra om intressen.

Communities befinner sig mellan e-post och chatt när det gäller intensitet. Ibland blir det alltför påfrestande att chatta, kanske för att man inte har så mycket att säga eller för att man inte har tid att koncentrera sig ordentligt. Oftast känns e-post alldeles för formellt och används bara som en sista utväg eller om man vill skriva något verkligt seriöst. Här finns en liten lucka som jag tror att communites kan fylla. Via gästböcker och liknande kan man föra konversationer på en rätt regelbunden basis och behålla kontakten, utan att det blir för hög intensitet.

En annan fördel har de communites som är centrerade kring intressen av olika slag. Jag vet ännu inte om Helgon är ett vettigt ställe att diskutera saker jag är intresserad av, men eftersom jag ibland har saknat allmänna diskussionsfora tänker jag försöka. När det gäller till exempel musik känns det givet att det fungerar på just Helgon, eftersom det känns så grundläggande för den webbplatsen.

Den stora nackdelen är förstås att jag sprider mig själv över nätet och tunnas ut mer och mer. Jag har hemsidan och uppdaterar den så ofta jag kan och har lust, vilket verkar vara ganska ofta. Därför använder jag inte stora delar av Helgon annat än för att länka vidare till Snigel.nu, vilket på sätt och vis känns B, om än nödvändigt. Om det här är något som tar överhanden och får mig att lägga ner återstår att se, men nu är jag i alla fall registrerad och gör ett försök.

Tags: , ,

 1. Hannes’s avatar

  Problemet med Helgon är tyvärr bara att de flesta som debatterar där är idioter. Det skiljer sig förvisso ganska hårt från forum till forum, men generellt är debattklimatet barnsligt och fyllt av människor med självhävdelsebehov.

  Ska man ha någon form av intressant diskussion så brukar rent specialiserade sajter fungera bättre än mer generella (för att nämna två forum jag frekventerar så är t.ex. kendo-world.com enormt mycket seriösare och trevligare än kampsport.se).

  Reply

 2. Olle Linge’s avatar

  Det kommer säkert att visa sig att du har helt rätt, men jag tänker i alla fall göra ett försök :) Problemet med specifika forum kan å andra sidan vara att de är för specifika, om inte annat för att jag inte känner för att sätta mig in i hur tiotalet extra sidor fungerar.

  Reply

 3. Gastono’s avatar

  Well, jag ser fördelarna med gästböker och liknande som den största anledningen till att jag finns på helgon…
  Forumen är stundvis trevliga men jag är nästan aldrig inne på dem – jag går in på vissa utvalda forum lite då och då och ser om någon har skrivit något som verkar ovanligt intressant, annars så finns jag bara på dem om jag vill skriva något själv.

  Men gästböcker och liknande gör att är värt det – helt klart…

  Reply