Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · C.J. Cherryh – Cyteen Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

C.J. Cherryh – Cyteen

Titel: Cyteen
Författare: C.J. Cherryh
Utgivningsår: 1988
Recenserad: 2007-07-18
Status: N/A

Det har varit skralt med läsandet nu på sistone och det här är första boken jag recenserar på nästan tre veckor. Jag kan inte riktigt säga ifall det beror på att jag inte haft lika stor lust eller om det har funnits andra saker att göra istället. Vad jag däremot kan säga helt säkert är att det går betydligt långsammare att läsa dåliga böcker. Efter att ha gillat Downbelow Station av samma författare, trodde jag att jag skulle tycka om också den här romanen.

Tyvärr har Cyteen i princip ingenting att ge mig, men jag ska ändå börja med att ge lite kudos för att den är relativt välskriven och att världen känns trovärdig och bitvis också intressant. Problemet är bara att boken är alldeles för lång, ungefär 700 sidor beroende på utgåva. Intrigen är dödstråkig, karaktärerna är ointressanta och inte heller miljön kittlar min fantasi.

Boken handlar om en liten skara människor på planeten Cyteen, anslutna till forskningsstationen Reseune. Jag tänker inte ens försöka mig på att skriva något lockande om handlingen, för det vore att luras. Däremot är själva miljön välbyggd. Samhället är något slags meritokrati med en ryggrad av klonade människor med olika grad av initiativförmåga. Detta är centralt för romanen och egentligen det enda jag tycker är intressant karaktärsmässigt.

Jag tror inte jag behöver påpeka att jag inte rekommenderar Cyteen och att jag har svårt att förstå hur den kunde vinna Hugo Award för bästa roman 1989. Av de andra som nominerades det året har jag bara läst Mona Lisa Overdrive, men det känns inte speciellt osannolikt att jag skulle gilla alla de övriga bättre än Cyteen, som härmed koras till den sämsta vinnaren av Hugo Award hittills.

Tags: , , , ,