Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · William Gibson – Mona Lisa Overdrive Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

William Gibson – Mona Lisa Overdrive

Titel: Mona Lisa Overdrive
Författare: William Gibson
Utgivningsår: 1988 (2001)
Recenserad: 2004-05-08
Status: I bokhyllan

Först ett tips: läs inte baksidestexten. I den version jag har avslöjas saker som inte är uppenbara förens 50 sidor från slutet. Det sabbade spänningen en aning. Mona Lisa Overdrive är tredje boken i denna serie av William Gibson och också den sista. Jag tycker att man borde ha läst både Neuromancer och Count Zero för att få ut mesta möjliga av läsningen.

Vi får följa flera olika personer: Mona, en prostituerad vars pojkvän och hallick drar in henne i en affär så mycket större än vad de själva begriper. Kumiko, dotter till en mäktig Yakuzaboss, sänd till London för att hållas utanför de stridigheter som rasar i hemlandet inom Yakuzan. Angela, simstimstjärna med ett mycket speciellt förhållande till cyberspace. Slick, en underlig man som bygger på sina mekaniska konstverk i en övergiven fabrik.

Jag är delad i min syn på upplägget av den här boken. På samma sätt som Count Zero, var början ganska tråkigt och ointressant, men sedan drog det igång på allvar. Å ena sidan tycker jag att det är för många olika handlingar och för uppdelat, men å andra sidan lyckas han knyta ihop alla band från boken väldigt bra. Ytterligare en sak som gör det ännu bättre är att han med slutet i den här boken också för ihop lösa trådar från de båda tidigare böckerna och får allting att passa ihop.

I vanlig ordning gillar jag skarpt Gibsons språkbruk och Mona Lisa Overdrive är inget undantag. Persongalleriet är om möjligt ännu mer varierat än i de tidigare böckerna, men eftersom bokens drygt 300 sidor är fördelade över så många olika människor, blir det inte riktigt så bra som det annars kunde ha blivit. Jag vill också säga att jag tycker att resultatet av upplösningen var aningen lamt, även om sättet att komma dit var ruskigt bra. Rekommenderar jag den här till er? Ja, definitivt om ni tyckte Neuromancer och Count Zero var bra.

Tags: , , ,