Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Isaac Asimov – Nemesis Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Isaac Asimov – Nemesis

Titel: Nemesis
Författare: Isaac Asimov
Utgivningsår: 1989 (2000)
Recenserad: 2004-05-10
Status: N/A

Nemesis är namnet på den grekiska gudinnan för hämnd och vedergällning, men det är också det namn som gavs den hypotetiska stjärna som ligger två ljusår närmare solen än Alfa Centauri. Teorier som framlades under 1900-talet förkastades eftersom det inte fanns några mätdata som tydde på en sådan stjärna.

Asimovs berättelse utspelar sig ungefär 200 år in i framtiden och mänskligheten finns på jorden såväl som utspridd på en mängd självständiga kolonier i solsystemet. På en av dessa kolonier upptäcker astronomen Eugenia det som ingen trodde fanns: bakom ett stoftmoln, drygt två ljusår bort, låg en stjärna som alla astronomer hittills missat. Informationen hålls hemlig och kolonin förbereder i hemlighet på att lämna hatet som följer i mänsklighetens fotspår och börja om på nytt, i hemlighet.

Det visar sig att stjärnan, som döps till Nemesis för att hedra de forskare som på 1900-talet uppkom med idén, är på väg mot jorden och kommer att förstöra alla möjligheter till liv där inom några tusen år. Det blir ett moraliskt dilemma för de inblandade, ska de avslöja sin hemlighet och hjälpa mänskligheten, men då förstöra sina egna framtidsplaner, det är ju inte ens säkert att Nemesis kommer passera tillräckligt nära vår sol för att påverka?

I berättelsens centrum står Marlena, Eugenias dotter. Hon är ett säreget barn med än mer speciella egenskaper. Vad nybyggarna än väntade sig när de började kolonisera den nya världen, var det inte det som hände. Och när Jorden också hittar stjärnan och kommer ikapp, blir det mer och mer uppenbart att allting inte är som det verkar…

Asimov skriver intressanta berättelser och har bra idéer, men saknar den där riktiga gnistan i språket som gör att det blir riktigt bra. Person- och platsbeskrivningar är bra, men är alldeles för torftiga för att falla mig i smaken. Nemesis har en trevlig atmosfär av det okända och ödesmättade och är på det hela taget en bra berättelse, även om den på något sätt känns inkomplett.

Gillar man intressanta och väl utförda idéer är Nemesis en berättelse värd att titta närmare på, men letar man efter mer än det, är det lika bra att leta vidare.

Tags: , ,