Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Hjalmar Söderberg – Doktor Glas Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Hjalmar Söderberg – Doktor Glas

Title: Doktor Glas
Author: Hjalmar Söderberg
Year: 1905

I admire people like Graham Greene because they can write wonderful prose without being too complicated (I am not saying that I do not like authors who use difficult words or write in an otherwise complicated way, I just say that I have a special liking to those who do not need to). Several times, I have been recommended Hjalmar Söderberg as a Swedish author capable of writing like this. Doktor Glas is probably his most famous book and has been on my list of books I want to read for a long time.

The book opens up rather weakly and did not catch my interest until after about halfway. It should be mentioned that the book measures only 125 pages in all, so half the book is not a long time to wait for something good. As it turned out, the rest of the book was good. Really good, in fact. Through diary entries, the reader follows a doctor called Glas (which would be “Glass” in English). He is haunted by his knowledge that one of his clients, a priest, is causing his wife great pain. The case is further complicated by the fact that Glas himself is rather fond of the priest’s wife. Is it ethically right to kill someone who is dislike by everybody and causes nothing but pain? Can an individual really know someone so well as to be able to absolutely sure that the act is motivated?

However, the main attraction of this novel is not the theme, but rather the marvellous way in which the diary entries are written, especially towards the end of the novel. Not only is the language beautiful in itself, but the character description is brilliant in its indirectness and depth. Glas feels very real in his loneliness, his qualms and his arguments with himself.

I recommend this book to everyone who has the slightest in common with me when it comes to literature. Few novels manage to pack so much quality onto such a small number of pages.

Tags:

 1. Martin’s avatar

  Jag gillar Doktor Glas skarpt (Recension), dels för att den är fruktansvärt välskriven och dels för att den ständigt är aktuell. Vill man ha en annan version av historien så är Bengt Ohlssons Gregorius (Recension) rätt intressant. Den når naturligtvis inte upp till Söderbergs standard, men det är rätt häftigt att se berättelsen ur pastor Gregorius ögon, för inte kan han vara så ond som doktor Glas framställer honom?

  Reply

 2. Olle Linge’s avatar

  Jag visste ju om att den boken fanns när jag läste, såv arje gång något sades om Gregorius funderade jag givetvis på det. Min fråga är om det verkligen behövs? Jag menar, jag tycker att Söderberg är rätt bra på att skjuta in det där tvivlet i alla fall. Sedan kan det ju vara intressant att skriva en berättelse som skildras ur en annan karaktärs ögon i alla fall.

  Reply

 3. Svante’s avatar

  Det finns också en rätt nyskriven version av historien från Helgas synvinkel; jag har för mig att den heter just “Helga” men jag minns inte vem som har skrivit den.

  Sedan tycker jag inte att mordet utgör någon vidare brytpunkt, stilistiskt sett, och därmed att stilen är lika briljant romanen igenom, men det är nog mycket av en smaksak.

  Reply

 4. Bearnie’s avatar

  Jag instämmer med Martin. Att även läsa Gregorius är en mycket god fortsättning på detta. Jag läste boken tidigare i år, och för min del gav den mycket. Jag återupptäckte djupet i det moraliska dilemmat, vilket blir allt mer mångfacetterat – tänk om det är Doktor Glas som är skeendets stora förövare?

  Det går alltså utmärkt att sympatisera med den osäkra och rädda Gregorius när man väl gått 10 kilometer i hans skor.

  Reply