Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 22 Warning: Declaration of TarskiCommentWalker::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker_Comment::start_el(&$output, $comment, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/themes/tarski/library/classes/comment_walker.php on line 50 Olle Linge - Languages, literature and the pursuit of dreams · Isaac Asimov – Foundation Warning: Use of undefined constant fb_admins - assumed 'fb_admins' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 252 Warning: Use of undefined constant og_type - assumed 'og_type' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/snigel.nu/public_html/wp-content/plugins/facebook-open-graph-meta-for-wordpress/facebook_opengraph.php on line 254

Isaac Asimov – Foundation

Titel: Foundation
Författare: Isaac Asimov
Utgivningsår: 1951 (1990)
Recenserad: 2004-05-18
Status: I bokhyllan

Så har jag äntligen blvit klar med Foundation, den första riktiga boken av Asimov som jag har tagit mig igenom. Tyvärr måste jag säga att Asimov inte blir bättre för att böckerna blir längre. Det verkar som om mönstret är samma som det jag skymtar i annat jag har läst av honom, nämligen att handlingen är bra och intressant, sättet det presenteras på duger mer än väl, men det blir ändå inte så intressant.

Settingen i Foundation är däremot intressant. En forskare vid namn Seldon företräder en forskargren kallad psykohistoria, som hävdar att de kan räkna med och förutsäga mänskligt beteende på en väldigt stor skala. Boken utspelar sig långt in i framtiden och Seldon förutspår det galaktiska imperiets undergång, men föreslår samtidigt en lösning. Efter imperiets fall ska den period av barbari som oundvikligen följer, minskas från 30000 år till 1000 år, innan det nya imperiet reser sig ur ruinerna.

Efter en del om och men lyckas Seldon skapa sin Stiftelse (svenska översättningen av Foundation) i galaxens ytterkant och de börjar på det stora arbetet att katalogisera och spara den mänskliga vetenskapen för framtiden. Men snart visar det sig att Seldon inte har berättat allt…

Nu minns jag inte exakt, men boken utspelar sig under mer än hundra år och vi får följa olika personer i stiftelsens historia. Handlingen som presenteras är komplex och innehåller en hel del oväntade vändningar och Asimov visar klart och tydligt att han är en skicklig skapare av intriger och plotter. Men det här räcker inte riktigt för mig, det räcker inte för att jag ska leva mig in och få en riktig läsupplevelse.

Jag läste klart Foundation för att se hur saker och ting verkligen förhöll sig, inte för att jag var fängslad av en berättelse. Tyvärr måste jag läsa de två återstående böckerna i denna trilogi för att få reda på hela sanningen, men som det ser ut nu har inte Asimov imponerat på mig tillräckligt mycket för att jag ska ta mig igenom två till, minst lika omfattande böcker. Ska det bli något mer Isaac Asimov för min del, får det bli i novellform.

Tags: , ,